2016/06/07

Stokrát opakovaná pravda

Pravda je len to, čo je dobrom všetkých (Ján Hus). Pravda podľa Tomáša Akvinského je zhoda veci a rozumu. Vynášať tvrdenia o pravde môžeme len na základe skúseností a vedomostí.(Pilát). Pravda je užitočný omyl (Nietzsche). Pravda oslobodzuje ale nie tak, ako práca, ktorá oslobodzuje od myslenia.

Chce človek vôbec poznať pravdu? Ak hľadáme pravdu, vždy ju nájdeme. Pravda je svedomie čo je v nás a čo je proti svedomiu, nie je pravda. Pravda je dôležitá z hľadiska nášho osobného rozhodovania, teda o pravde svojim spôsobom rozhodujeme sami. Je to naša pravda o veciach mimo nás i v nás.

Je ľahké uznať tú, či onú všeobecnú pravdu, lebo na ňu nemáme vplyv a ani sa nás priamo nedotýka. Pravda býva rozhodujúca a niekedy aj nepríjemná, ak sa týka našej osoby a musíme sa podľa nej rozhodnúť. V tom bode sa zvyčajne zapojí aj svedomie a morálne princípy svedomím a výchovou dané.

Opakovanie je matkou múdrosti. Stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou (aj naopak) a pravda víťazí... Preto pozor na víťaznú pravdu! Lebo sa tiež hovorí, že za pravdu ťa aj z voza zhodia a keď ťa zhodia, nech to už stojí za tú pravdu.  

2 komentáre:

  1. Pravda je objektívna realita a je len jedna. Problémom je, že tú objektívnu realitu vníma každý z nás subjektívne. A tak je pravda tanečnica, ktorá zatancuje každému tak, ako jej bude pískať :)
    Myslím si, že vo väčšine každý chce poznať pravdu, akurát sa v niektorých prípadoch ťažšie rozhodujeme, či ju naozaj chceme poznať. Najhoršia je tá pravda (o človeku), ktorá mu je náhle a bez obalu šplechnutá do tváre.
    Nedávno sa mi čosi také stalo, preplakala som celý deň, uznala som, že tá pravda je skutočne pravdou a pomohlo mi to v rozhodnutí. Že napriek nie veľmi lichotivej pravde sa v tomto smere nezmením, lebo sa to týkalo veci, ktorá nie je na prvých priečkach mojich hodnotových priorít :)

    No, zosobnila som tvoj zaujímavý nadhľadový článok o pravde :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu :) Máme svoju pravdu, lenže pravda sa týka celého vesmíru, ale aj každého jedného "atómu" osobitne, preto je právd toľko, koľko je na svete vecí a to ešte nehovoríme o virtualite, o duchovných veciach a tak podobne. Nemyslím, že sa dá povedať, že pravda je len jedna. Keďže sme dvaja, vidíme veci rôzne a máme aj dve pravdy. Inak by nemohla existovať diskusia, nebolo by o čom :)

      Odstrániť