2010/12/20

Už bolo načase

     Od istého času sa u nás rozmohla móda kruhových križovatiek. Nemám proti nim nič, len spôsob, akým sa stavali všade, kde sa len dalo ma trochu hneval, lebo nie všade sa hodia, aj keď sú nenáročné na spotrebu prevádzkovej energie. Poznám niekoľko prípadov takýchto križovatiek, kde spôsobujú hromadenie vozidiel, sú spomaľovačom a brzdou prevádzky. Pritom sveteľná križovatka o kúsok ďalej zvláda situáciu v špičkách pohodlne.

     O to práve ide, že v križovatkách s malým zaťažením a zložitým tvarom prinesie kruhová križovatka jednoznačnosť v orientácii a zabezpečí plynulosť. Ak sa však zaradí do extrémne silnej prevádzky a nemá vhodné parametre, dosiahne sa opačný účinok - dlhé kolóny zo všetkých strán. Rozmach stavania kruhových križovatiek už pripomínal montáž "spomaľovačov", keď to už vyzeralo tak, že občania žiadali namontovať spomaľovač na svoju ulicu s odôvodnením, že už skoro všetci to majú, len my nie...

     Zrejme sme už v budovaní kruhových križovatiek ako "všelieku" dosiahli vrchol a začne sa viac rozmýšľať pri rozhodovaní o tom, kde áno a kde nie. Nedávno bola zbúraná prvá kruhová križovatka (dva roky stará) a nahradená rozumným systémom riadenia premávky pomocou semafórov. "Už bolo načase" - píše sa v článku na Aktualitách - "kruhovú križovatku v Radoli v okrese Kysucké Nové Mesto demontovali..." Odstránili dopravné značky a namontovali semafóry. Je koniec niekoľko kilometrovým kolónam v Radoli.

3 komentáre:

  1. Ked sme isli po Francuzskych cestach 1 triedy, teda klasicke nase kvalitne obojsmerne cesty, v podani nasho GPS navigacia znela nasledovne: pokracuj 200 metrov, potom vojdi na kruhovy objazd vpravo a zvol druhy vyjazd vpravo...pokracuj 12 km a vojdi na kruhovy objazd vpravo a potom zvol druhy vyjazd vpravo...dalej pokracuj 4 km, potom vojdi na kruhovy objazd vpravo a zvol druhy vyjazd vpravo...atd. Mozem povedat, ze sme sa najazdili na kruhakoch akurat dost...:) Ale mas pravdu, v niektorych pripadoch su kruhove objazdy akurat tak na spomalenie prevadzky, tak aj na Malte do niektorych uz namontovali semafory a tym padom, kruhovy objazd stratil svoj povodny vyznam.
    ima

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pamätám si na tie cesty, ale sme trochu ďalej a mali by sme už byť skúsenejší, aj keď nie sme Francúzi... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak takýto článok som chcel napísať i ja! Presne. Súhlasím.
    Poznám niekoľko nemožných kruhových križovatiek, a hoci som vcelku pokojný človek, pri prejazde nimi musím vždy niečo zahundrať (zanadávať si).

    OdpovedaťOdstrániť